Natur på SL-kortet: Svedmyra

Vad gör jag i Svedmyras utkanter en kylig vinterdag?
Besöker okända naturpärlan Majroskogen såklart. Ett förhållandevis okänt skogsområde på 65  hektar, beläget mellan stadsdelarna Svedmyra, Tallkrogen, Gubbängen och Bandhagen.

Majrosskogen4I Majroskogen finns det flera olika naturtyper, som hassellundar, granskog, alsumpskog och brandpräglad tallskog.

Jag och ungefär 25 andra personer är på guidad tur genom området, tillsammans med Anders Tranberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholm.
Vi är här för att lära oss mer om en skog som är ett viktigt rekreationsområde för de närboende, men som samtidigt är okänd för de flesta andra stockholmare.
— Stockholms stad har här, liksom på många andra ställen, varit dåliga på att sätta upp skyltar som informerar om vad det är för skog, och vilka biologiska värden som finns här. Istället har de skyltar som visar var man får cykla, säger han.

Majrosskogen1Här är en entréerna till Majroskogen. Fast ingen skylt informerar om detta.

I Majroskogen häckar ett stort antal fågelarter, som till exempel nötskrika, större och mindre hackspett och tofsmes. Och det går att hitta en hel del sällsynta, vedberoende svampar. Som talltickan, till exempel.

Majrosskogen6I Majroskogen växer en hel del vedberoende svampar, som talltickan.

Majroskogen är den mest stadsnära spetsen på en grön kil av skogar och parker som sträcker sig från Nynäshamn och hit. Därför är området en viktig spridningskorridor för många arter som ska ta sig från ett område till ett annat, berättar Anders Tranberg.

Majrosskogen3Guide under turen är Anders Tranberg, ordförande för Naturskyddsföreningen i Stockholm.

 

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>