Natur på SL-kortet: Skanstull

Jag drog till Skanstull. Till grönområdena runt Eriksdalsbadet, i skuggan av den bullriga Skanstullsbron.
Det är ett välbesökt område, med ett utegym, några barer och en båtklubb. Men här finns också lummiga kolonilotter och mäktiga lövträd som hänger ned över Årstavikens vattenspeglar.
Det här är perfekta fladdermusmarker.

Fladdermusbild1Patrik Dinnétz, lektor i biologi på Södertörns högskola och fladdermusexpert.

I Sverige har man påträffat nitton fladdermusarter. Fem av dessa arter finns i Stockholms inre områden: Stor fladdermus, nordisk fladdermus, gråskimlig fladdermus, vattenfladdermus och dvärgpipistrell.
Det berättar Patrik Dinnétz som är lektor i biologi på Södertörns högskola. I botten är han botaniker men en av hans stora passioner är fladdermöss.
Han berättar att även om de är svåra att se, så finns fladdermöss i princip överallt i Stockholm. De behöver bara tillgång på mat, boplatser och grönområden som inte behöver vara större än en medelstor park.
Själv har han med sin ultraljudsdetektor kunnat lyssna på två fladdermusarter, på sin innergård, mitt på Södermalm.

Fladdermusbild2Med på turen har vi en ultraljudsdetektor. Med den kan vi lokalisera fladdermössen när de flyger runt i mörkret, sökandes efter insekter och utstötandes klickande ljud som vi inte kan höra med våra öron. Apparater som denna går att köpa för några tusenlappar.

Det är sent i september när vi besöker grönområdena runt Skanstull. Det kan tyckas sent för ett fladdermussafari, men en del fladdermusarter är aktiva en bit in i oktober. När kylan blir för påtaglig och insekterna för få, flyttar en del arter söderut, medan andra söker upp lämpliga håligheter för att gå i dvala.
Och lämpliga håligheter finns faktiskt runt Årstaviken. Här finns det nämligen gamla militärrum som stängts igen, förutom för några små hål i dörrarna. Hålen är lagom stora för att fladdermöss ska kunna flyga in och slå sig till ro under de kalla vintermånaderna.

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>