Natur på SL-kortet: Näckrosen

Ungefär 60 häckande fågelarter. Sju fladdermusarter. Massor av fisk och groddjur. Få platser i Stockholmsområdet har en så rik natur som Råstasjön.

IMG_4504Råstasjön innehåller tvåknölsvansrevir. Under häckningen bevakar svanparen revirgränsen intensivt och, ibland, aggressivt.

I det här avsnittet av Natur på SL-kortet tar vi en två kilometer lång promenad, runt den grunda  Råstasjön, som ligger mittemellan Näckrosens tunnelbanestation, och Nationalarenan i Solna.
Guide är Hasse Ivarsson, som spanat på fåglar här i över 40 år.

Råsta2Hasse Ivarsson har regelbundet guidade turer runt Råstasjön i Solna.

Råstasjön lever med sina årstider. På försommaren håller sångfåglarna en intensiv konsert i alsnåren runt sjön. På sommaren simmar små andungar runt och tigger mat av förbipasserande människor. På vintern flyger hägrar från Djurgården hit för att äta utfodrad mat.
Hasse Ivarssons favoritperioder är våren och hösten, med alla flyttfåglar. De kommer hit eftersom Råstasjön har gott om mat, som till exempel fisk.

Råsta6Vem tittar på vem?

Området runt Råstasjön har i decennier varit föremål för åtskilliga byggplaner. Inte minst har det dom senaste åren varit ett uppmärksammat bråk mellan Solna kommun och olika miljöföreningar, till exempel föreningen Rädda Råstasjön.

IMG_4397

Stora delar av Råstasjön täcks av täta vassruggar.

Det var 2014 som kommunfullmäktige i Solna antog en detaljplan för Råstasjöns östra hörn. Det handlade då om att bygga 600-700 nya bostäder.
Detaljplanen överklagades i flera instanser och i början av 2016 upphävde Mark- och Miljööverdomstolen detaljplanen.

IMG_4758Under vinterhalvåret invaderas Råstasjön av hägrar.

Solna kommun hade möjlighet att överklaga domen men valde att avstå. Det blir alltså inga bostäder här men striden är ändå inte över, berättar Hasse Ivarsson.
— Området ska nu bli ett naturreservat. Men nätverket Rädda Råstasjön, som kämpat mest för att området ska lämnas ifred, strider nu för att natureservatet ska bli större än vad kommunen vill. Nätverket vill att allt inom de omkringliggande vägarna ska lämnas ifred. Kommunen vill endast ha en strandskyddszon på 100 meter, säger han.

Råsta3Råstasjön ligger intill nya Friends Arena. Solna kommun hade också planer på att bygga hundratals bostäder mellan arenan och sjön, men de planerna är nu stoppade.

Råstasjön alltså. När skymningen tätnar har vi gått varvet runt.
Det är en liten sjö, med en stormig nutidshistoria och även dokumenterade problem med miljögifter. Men samtidigt en plats med en stor biologisk mångfald.

IMG_4374Hungriga gräsänder.

IMG_4459Snatteränder.

IMG_4491Japp, gråsiskan sitter där.

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>