Natur på SL-kortet: Råcksta

Jag åkte till Råcksta för att vandra i tystnaden, tillsammans med yogaläraren Felicia Thorell.
Tillsammans gick vi en av Stockholms stads promenadslingor som ingår i projektet Guide till tystnaden. Vår promenad började vid Råcksta träsk och fortsatte in i Grimsta naturreservat.

IMG_6611Vi sökte tystnaden. Vi fick höra naturens egna ljud. Och ganska många flygplan.

Kanske att Guide till Tystnaden kan jämföras med det amerikanska projektet One square inch of silence, startat av författaren och den akustiska ekologen Gordon Hempton.
Han reser världen runt för att spela in Världen som den lät, innan människan gjorde entré. Med One square inch of silence, påstår han sig ha hittat USA:s tystaste plats, i Olympic National Park.

Fast i både USA och i Stockholm handlar det mer om att vaska fram naturens egna ljud i en värld fylld av människor.

IMG_6614Mälarens strand, på promenadavstånd från Råckstas tunnelbanestation.

De 22 slingorna som ingår i Guide till Tystnaden, går genom områden som kombinerar god ljudkvalitet och gröna upplevelsevärden, enligt Stockholms stad.

Själv är jag nyfiken på om det finns en koppling mellan den yttre och den inre tystnaden. Om naturens egna ljud kan hjälpa oss att nå inre harmoni. Om bland annat detta pratar jag med Felicia i detta avsnitt.

IMG_6628Felicia försökte lära mig yogaövningen Meditation for conquering death. Övningen med det storartade namnet handlar om att stärka koncentrationsförmågan genom att utestänga yttre intryck, och istället leta efter en inre tystnad.

IMG_6633Slingan vi gick passerar Råcksta träsk.

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>