Natur på SL-kortet: Bagarmossen

Världens äldsta trädgårdsbok heter Sakuteiki. Den skrevs i Japan för nära tusen år sedan och är en samling goda råd till trädgårdsarkitekter.
Ett råd är ”När du skapar en trädgård, låt framstående verk av forna mästare vägleda dig. Men ta även hänsyn till husägarens önskemål likväl som din egen smak.”
En något pragmatisk inställning alltså.

IMG_0061
Å andra sidan är väl bilden av den japanska trädgården något stramare.
En japansk trädgård behöver inte innehålla en enda växt, bara man kan finna ett lugn i den, läser jag i en trädgårdstidning.
Naturen är helig och ska vördas. Stenar är mycket viktiga.

bagarmossen skylt

Det gäller också i Bagarmossens hemliga, japanska trädgård.

bagarmossen bank

Inklämt mellan miljonprogrammets huskomplex och en vägkorsning. Bortom det lokala köpcentrumet och cirka tio minuter från tunnelbanestationen, går det att finna lugnet i Bagarmossen.
Genom en liten port. Såsom det anstår en trädgård som denna.
Direkt efter porten en anslagstavla på vänster sida, om kommande evenemang och om att inte rasta hundarna här.
Och framför besökaren: Bagarmossens offentliga men ändå hemliga japanska trädgård. En gles tallskog med vintergröna bamburuggar, och en svag doft av tvättmedel från den närliggande tvättstugan.

bagarmossen tallkronor

bagarmossen glasskal För bara några decennier sedan var platsen för den japanska trädgården en ogenomtränglig slydunge. Men en av områdets boende, Pål Bergström, fick 2003 en vision. Platsen skulle bli en grön mötesplats. Och eftersom han redan varit med om att starta svenska bonsaisällskapet, var inriktningen klar.
Genom ett så kallat brukaravtal med kommunen fick han och hans fru Anneli, tillstånd att rusta upp platsen, utan betalning och med villkoret att den skulle vara offentlig.
Paret har idag flyttat från platsen. Men kvar finns en 3000 kvadratmeter stor lunga. För att slyn inte ska återta området, har en grupp boende i området tagit över skötseln. En av dem är Petra Wetterholm, som är avsnittets gäst och guide. Hon kan inte bara mycket om den japanska trädgården, hon är lärare i skogsmeditation också.

bagarmossen petra1Petra Wetterholm under besöket i den japanska trädgården som ägde rum i februari 2017.

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>