Ormtjusare

En sådan där stund när en går och tänker på ingenting, eller på nästan allt. Bara inte på spottkobror. Det är då som de oftast dyker upp. Eller försvinner. Du ser en svanstipp ringla ned i ett hål, eller bakom en grästuva (som de gjort några gånger här i Sydafrika under mina joggingrundor).

Eller in under Siyafundas tvättmaskin, så klart. Varmt och mörkt är det där, med ett sövande bullrigt ljud (ormar hör visserligen inte men de känner av vibrationerna). Helt ok, kanske, om det inte vore för det där att de faktiskt är dödliga. Vilket vi också är men ändå, kobror går dåligt ihop med människor. Punkt.

Vilket inte betyder att man ska klubba ihjäl dem (eller hälla kokande vatten på dem, vilket händer enligt guiden på den lokala reptilparken). Istället gäller samma etikettsregler som hemma på Haga när huggormarna flyttar in i ladan: Man flyttar på dem.

Först gäller det bara att fånga kobran och lägga den i en hink.

Och sedan kan ormen forslas iväg. Men eftersom Andrew har en välutvecklad pedagogisk ådra (och en avslappnad attityd med sandaler) vill han visa för volontärerna hur en orm beter sig nära människor. Så han pratar och skämtar och visar. Och volontärerna nickar och ler ansträngt. Sedan går alla och äter middag, förutom jag och Emma som kör iväg med ormen till en dunge någon kilometer bort. Jag är då den som sitter med hinken i mitt knä.

Och jag hade gärna visat mer men mobilen dog.

– Tur att det bara var mobilen som dog, skämtar jag med en av volontärerna men det skämtet når inte fram.

TwitterShare

4 reaktion på “Ormtjusare

  1. stefannordberg Inläggsförfattare

   Ja, önska är bra Gunnar. Kanske att de inte är så förtjusta i en massa stojande skandinaver så de flyr fältet.

   Svara
 1. Katten

  Ja, Gunnar jag håller med. Å andra sidan har vi väl då en fullfjädrad pedagog som vill visa allt för oss. Inklusive sandaljakt på spottkobror.

  Svara
  1. stefannordberg Inläggsförfattare

   Vi får väl se vad Andrew säger. För jag tänker inte jaga dem… Inte i sandaler i alla fall.

   Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>