Näsa för horn

Var åttonde timme. Alltså var åttonde timme, ungefär, skjuts en noshörning i Sydafrika. För att hornen, som innehållsmässigt i princip är att likställa med våra naglar, är eftertraktade som läkemedel i Sydostasien. De anses bota cancer, och vara potenshöjande. Bland annat.

Sedan 2008 har tjuvjakten på noshörningar ökat med 2000 procent och bara i Sydafrika sköts över 1200 noshörningar förra året. Situationen i Krugerparken beskrivs ofta som ett krig, mellan tjuvjägare och underbetalda parkvakter. Och privata ägare av mindre naturreservat börjar se noshörningarna som en belastning. De är helt enkelt för dyra att hålla vid liv, med all bevakning som krävs.

– Och det spelar ingen roll om man säger till någon som vill ha hornen att de är verkningslösa. Personerna svarar att de vet det. Men att de måste ha hornen ändå. Bara för att, säger en av lärarna på Bushwise.

Han är uppgiven. En annan naturguide jag möter är mer cynisk. Eller förtvivlad.

– När noshörningarna har utrotats, så kanske de där människorna kan få cancer på riktigt och dö, säger han.

Men så finns det dagar när det tänks mer konstruktiva tankar. Som idag. Dagen som utsetts till Rally4Rhinos day. Ett tillfälle att sprida budskapet att det finns människor som vill rädda noshörningarna från att utrotas. Så på Bushwise drog vi vårt strå till stacken och skrev på våra händer: Stop killing rhinos.

Bushwiserhinorhino handsMen vad gör hundarna på bilden?

Skolan fick besök av företaget K9, som jagar tjuvjägare med hjälp av hundar.

– De är otroliga på att lukta sig fram i bushen, och kan spåra allt från människor till metallhylsor. De är ovärdeliga, sade föreläsaren, medan hundarna utanför klassrummet gnällde för att få visa vad de gick för.

Bland annat fick en av hundarna leta efter just en metallhylsa bland de torra löven. Hon lyckades och belönades med en korv och en boll. Och äran, även om den antagligen var otroligt irrelevant i hennes ögon.

Och jag, som inte klarar av att titta på Bolt eller Micke och Molle utan att gråta, fick en tår i ögonen. Eller flera tårar, faktiskt.

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>