Ett fläckigt tillägg

Frihet. Frihet att inte leva i nuet. Här på bloggen alltså. En blogg behöver inte vara en kronologisk dagbok.

Och bloggtexter är inte webbjournalistik. Allt behöver inte vara färskt, eller riktigt sant. Inte här. Det bestämmer jag nu. Det har jag bestämt för länge sedan.

Därför ett minne till från Sydafrika.

De fläckiga hyenorna.

– Många hatar dem, säger guiden Lukas.

– Usch, hyenor. Jag hatar dem, säger mamma när jag kommer tillbaka till Sverige.

”They deserve to die” skriver någon på YouTube.

Hyenorna behöver en imagekonsult. Eller en bättre omvärld.

De fläckiga hyenorna lever i matriarkala flockar. Honorna är större, aggressivare och bossigare. Deras könsorgan som liknar penisar (eller liknar penisar stora vaginor?) är ”bizarre”, som en det står i en nyutgiven djurbok jag läser. Jo, hyenorna behöver en bättre omvärld.

Och de har fantastiska läten. En kväll sista veckan. I den (skenbart) skyddande bilen utan tak eller fönster har vi åkt ut i bushen. En sydafrikansk skymningspicknick vid en hyenalya. Jag korkar upp vinet (lite i smyg för att inte störa de koncentrerade guiderna) och tar därefter in alla ljud. Syrsor, grodor, zebror i fjärran, en uggla.

Och plötsligt: Ett avgrundsvrål.

Med dessa läten kommunicerar hyenorna med varandra. De olika tonhöjderna kan avslöja djurens ålder, lätenas variation berättar om individernas sociala status. Och allt detta har någon eller några kommit fram till.

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>