Och nu då?

En giraff. Massor av giraffer. Det är djur överallt, och jag får titta, med J. Men nej, vi är inte på en safari. Det här är mer än så. Vi är volontärer. Vilket på Makalali kan innebära några saker.

Du får rensa sly.

Du kan också få anteckna alla större djur som upptäcks under regelbundna turer i parken. Impalor, kudus, nyalor, vattenbockar, gnuer, zebror, giraffer. Till exempel.

Var, när, hur många, hur gamla? Allt registreras och sorteras. Efter det kan personalen ta sina beslut. Finns det för många lejon, eller för få vårtsvin? Och vad göra åt det?

Nya djur kan köpas in, eller gamla kan skjutas av. I Makalali används preventivmedel på lejon och elefanter. Allt handlar om att skapa balans. Ett ekosystem med lagom mycket av allt. I systemet är djuren som dominobrickor. Tippar en kan alla falla.

Speciellt påtagligt är det i dagens natur som i Sydafrika ofta är inhägnad. Gränsen mellan djurpark och vildmark flyter. Här kan antiloper inte komma undan hungriga lejon, om de blir för många.

TwitterShare

2 reaktion på “Och nu då?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>