Lucka 24: Giraff

Alltså giraffen. Världens högsta djur. Kanske världens snällaste djur. I min värld är den det. Och den mest distanserade, bildligt och bokstavligt. Fem meter över marken tittar den ned på oss andra. Har överseende.

För att klara av sitt liv på toppen har den en rad anpassningar. Stödstrumpor, i form av en tjock hud och starka benhinnor, förhindrar blodstoppning i benen. Djurvärldens kanske kraftfullaste hjärta orkar pumpa blod upp till hjärnan. Lungorna är åtta gånger större än människans.

Och den har en 45 centimeter lång tunga. Ett fantastiskt djur.

Så, god jul önskar jag, giraffen och Patsy, eller jag menar Joanna Lumley.

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>