Att inte synas

Stora Karlsö ska man gå försiktigt. På många ställen ska man överhuvudtaget inte gå, då det är fågelskyddsområden. Men så finns det en del fåglar som inte läser skyltarna. De väljer att häcka på, tja, en armslängds avstånd från turisterna. Som ejderhonorna, till exempel. Ådorna, som de också kallas.

Bakom mitt hus ligger just nu åtminstone fyra ådor och ruvar på sina ägg, natt som dag. De ligger tysta och kamouflerade, invid stigen, som alla turister får gå på under guidningsturerna. De tittar på henne, hon tittar på ingen och alla. Hon trycker och låtsas inte synas.

I slutet av maj kläcks ungarna. Då skyndar alla ned till vattnet. Väl där kan de vuxna honorna bilda stordagis med varandras ungar.

Trots det slutar många ungar som trutmat. Men det ligger i trutarnas natur och är inget att uppröras över, som jag säger till turisterna.

TwitterShare

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>