Projekt nationalpark

Var går gränsen mellan ansvar och oansvar?
Det är roligare med program om tigrar än om utrotandet av tigrar. Det är ganska oansvarigt av mig att tänka så. Precis som om det går att skilja på dessa saker.
På samma sätt orkar jag inte ta del av mer reportage om granodlingar.

I Filter står det att vi aldrig haft så många träd som nu, men aldrig haft så lite riktig skog. Fyra procent av Sveriges skogsareal är skyddad. Fyra procent.
Det är lätt att bli deprimerad när man tänker på ickeexisterande naturvård.

Det är just därför det är ansvarigt att besöka det som ÄR fint i naturväg.
Att veta vad som är fint ökar viljan att bevara det som finns kvar.
Det där var ganska högtravande skrivet. Och jag tror kanske inte att det är drivkraften bakom mitt och J: s (en annan J) nya projekt: Besök Sveriges alla nationalparker-projektet.
Så, nyligen startade vi med Tyresta.

Tyresta, en nationalpark med några av de finaste urskogarna söder om fjällvärlden, som det står på parkens hemsida. En park med ett unikt sprickdalslandskap och en av Sveriges tätaste tjäderstammar.
För att ta sig hit från Stockholm city: Ta buss 807 från Gullmarsplan till Tyresta by.

Vad såg vi?
Inga tjädrar i alla fall. Men väl några korpar. Några talgoxar. En nötskrika och bävergnag. En massa svamp. En massa mossa. Stjärnmossa, sade J innan tillade att han egentligen inte vet, överhuvudtaget. Ett mål blev att kunna säga vilka mossor vi sett, när vi besökt alla parker.
Vad hörde vi?
Suset av brandhärjat sly, skira klockliknande pip från nyfikna kungsfåglar. Och som en bakomliggande strof, från fjärran, över grantopparna: glassbilen.
Höjdpunkten var dock strömstaren.

Japp, den finns på bilden. Strömstaren. Fågeln jag aldrig sett förrän i Tyresta. Vid ett litet vattendrag, som sig bör. Evigt dansande i små nigningar när den inte dyker ned i det iskalla, strömmande vattnet för att fånga smådjur.
Jag bakar eventuellt en banankaka till den som först ser fågeln.

TwitterShare

2 reaktion på “Projekt nationalpark

  1. gunnar

    Va fint det ser ut och strömstaren den sitter på björkstammen i hörnet där den tunna björken står rakt upp mitt i bilden.
    Strömstare får du ganska säkert se här i Vaplan när du kommer upp efter nyår.
    Den brukar finnas framme vid ån på vintrarna.

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>