Och samtidigt en höstmorgon…

Så vad kan man göra en kall höstmorgon? Ungefär mellan klockan fem och tio. Man kan sova, man kan vakna men inte gå upp. Man kan vakna och gå upp om man har restless legs, vilket jag inte har. Bara restless feet, som J nog skulle påpeka.

Hur som helst kan man titta på hösten genom ett fönster och tänka på vilken film som kommer att vinna flest Oscarsstatyetter nästa år. Sådant har hänt i mitt sovrum.

Man kan också gå upp, sätta sig i en bil och åka tio mil ungefär, ut i skogen. Väl där kan man titta på några högtalare och ett jättenät, Samt ett par entusiastiska biologer som ur nätet plockar småfåglar som lockats av fejkfågelljud ur högtalarna. Kort sagt: man kan åka på ringmärkning i närheten av Gnesta, på Tovetorp.

Det gjorde jag och J.

Två biologer, några fåglar och en person som tänker att han snart ska förstå vad alla siffror betyder. Och som ler lite försiktigt under tiden för att det är trevligare så.

Kungsfågeln är Sveriges minsta fågelart. Medelvikten för de ringmärkta kungsfåglarna  denna oktobermorgon var cirka 5,5 gram. Alltså 5,5 gram. Det var vuxna fåglar.

Hanarna är något orangea på huvudet. Honorna är gula. I Frankrike sägs det att den som dödar en kungsfågel får se sina fingrar förtvinade, minst.

Rödhaken är inte Sveriges minsta fågelart, men eventuellt den gulligaste.

Något jag lärde mig denna morgon är att talgoxhanen är något svartare på buken än honan. Samt att det gör ganska ont när en ilsken talgoxe biter en i fingret.

Ringmärkning innebär för alla fåglar ett visst mått av ovärdighet. Ett sådant ovärdighetsmoment uppstår onekligen när fågeln vägs med huvudet nedåt i en gammal fotorulleburk. Här en talgoxe. Hade det varit en kungsfågel hade den kunnat vända i burken och flyga iväg på egen hand. Jag såg det hända.

En biolog, en nötväcka och en person som börjar förstå vad alla siffrorna betyder, och som får anteckna alla mått: vikt, vingbredd, mängden bukfetma (japp), kön och ungefärlig ålder.

Nötväckan stannar i Sverige under vintern. Därför är den lite extra dunig under de yttre fjädrarna. En tillgång som jag i bakgrunden avundades djupt denna kyliga morgon.

TwitterShare

4 reaktion på “Och samtidigt en höstmorgon…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>